Presa vs Dogo

Er is dus wel degelijk een verschil in PRESA en Dogo Canario…
De Perro De Presa Canario moet de oorsprong zijn geweest, als je een beetje thuis bent in de geschiedenis van dit ras dan weet je zelfs dat er een verschil (van samenstelling) is tussen Presa's op de verschillende (Canarische) Eilanden; neem bvb Tenerife en Gran Canaria.

Dit is eigenlijk niet anders dan de historie van andere molosser rassen, de invulling werd gegeven op de plaats zelf met wat men voor handen had en vooral waar de hond voor moest dienen! De Presa is dus in eerste instantie een gebruikshond, een prima waker en een uitmuntend verdediger maar natuurlijk ook (indien goed opgevoed) gewoon een erg lieve huisgenoot en kindervriend. Samengevat: de Dogo is een zware showhond geworden en de Presa is een werkvariant die sterk uitblinkt in aangeboren territoriumdrift en verdedigingsdrang, erg beweeglijk en vooral gezond gespierd...

Gedrag

Let op, dit ras is niet geschikt voor iedereen, een hond met aangeboren territoriumdrift en verdedigingsdrang heeft een sterke/geduldige/faire eigenaar nodig die reeds enige ervaring met (grote) honden heeft ; en toch gelijkt de Presa in niets op andere rassen!!!

Let op

Uit de meer dan 25 jaar ervaring met dit ras hebben we ervaren dat niets is wat het lijkt! Met de toenemende interesse van mensen in dit ras zijn ook de internet/google-en-broodfokkers gekomen hand-in-hand met de invoerders uit Oost Europa! Reeds eerder zijn rassen als de mastino napolitano, rottweiler, dobberman maar ook franse en engelse bulldog, en om nog maar een ras te noemen de dalmatier al ten prooi gevallen aan deze verwerpelijke (mode) praktijken. Dit alles onder goedkeurend oog en zelfs met de hulp van de F.C.I. .

Erkenning van het ras

Deze F.C.I. heeft ook met de erkenning van de Presa Canario als ras haar eisen en veto gesteld. De naam Presa Canario werd verboden, Perro de Presa Canario betekend eigenlijk Canarische "druk" hond of Canarische bijt hond; hier wilden ze dus vanaf! Het karakter moest verdwijnen en karaktertesten (ojeriza) zoals bij bvb de Fila Brasileiro werden geweerd…men wilde en wil nog steeds een grote hond zonder karakter, om het heel zacht uit te drukken "het karakter is ondergeschikt aan het uiterlijk"! Zo komt het dus dat onder de naam dogo Canario deze "show" hond is erkend, met een felle verzwaring tot gevolg wat de gezondheid van dit ras jammer genoeg niet ten goede komt. U koopt dus in het geval van de dogo een hummer carrosserie met een 2cv motortje d'er in!!!

Eigen kweek

Als liefhebbers van dit ras zien wij al jaren met lede ogen deze "verandering" aan en hebben besloten hier niet meer aan mee te werken! Onze eerste prioriteit is een gezonde molosser te brengen met een natuurlijke "drive" onder de vorm van aangeboren territoriumdrift en verdedigingsdrang, vriend van kinderen en het gezin ZONDER ENIGE VORM VAN AGRESSIE !!! Want agressie is net zoals angst een erg zware fout/tekortkoming bij een Presa.

Gelukkig zijn wij niet de enigen die deze praktijken verwerpen, meer en meer eerlijke liefhebbers met een hart voor het ras beginnen zich nu te groeperen tegen deze wanpraktijken (ook op Tenerife)! Wij willen geen verzwaring meer, geen inteelt en vooral geen organisatie die als buitenstaander de nieuwe (show/fok) standaard gaat dicteren…wat willen wij dan wel??

Een karakter geteste hond, die ook op uiterlijk en vooral gezondheid voldoet aan de "oude" PRESA standaard zonder zijn afkomst en geschiedenis uit het oog te verliezen.
Al onze honden komen voort uit authentieke Spaanse bloedlijnen, uit exclusieve kruisingen en zonder uitzondering met de grootste zorg zijn geselecteerd. 1 hond op 4 haalt bij ons de selectie om mee verder te werken door gezondheid, afkomst, karakter (zonder angst),….. Wij hebben slechts 1, maximum 2 nestjes per jaar!!!
Met de garantie (2 jaar zonder kleine lettertjes) komt een authentieke stamboom en Europees paspoort alsook gezondheidsverklaring!!!

WELCOME TO THE REAL PRESA CANARIO
TIERRA ROJA, KEEPERS OF THE OLD ROYAL BLOOD!